Begin van de stage
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Anne
14 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo
Hallo allemaal!
Is alles in Nederland goed? Hier in ieder geval wel. Femke is een beetje ziek geweest en ik heb een beetje keelpijn, maar het gaat steeds beter gelukkig. Vorige week was onze eerste stageweek. We hebben toen de mogelijkheid gekregen om in alle klassen rond te kijken, om te bekijken wat ons het meest leuk leek. Na een week kijken heeft Femke gekozen voor de kleuters (groep 2), Evelien klas drie (groep 5 in Nederland) en ik heb gekozen voor klas twee (groep 4 in Nederland).
Gisteren (maandag) was de eerste dag in onze officiële stageklas. Het onderwijs is op een heleboel manieren zeer verschillend van het Nederlandse onderwijs. O.a.: de leerkrachten schreeuwen, ze zetten kinderen voor paal, ze geven alleen klassikaal les, ze schrijven continue alles op het bord, de klassen zijn groot (mijn klas heeft er 32, die van Evelien zelf 35!) en noem maar op. Ook wordt er heel veel opgeschreven en bijgehouden over de kinderen (op zich goed, maar pffftt wat een papierwerk! Ze gebruiken er 6 verschillende schriften voor!). Wat ik eigenlijk nog het ergste vind is dat kinderen de hele dag door negatief worden aangesproken. Alle kinderen moeten ´flink´ zijn en er is geen ruimte voor zwakke leerlingen. Het is dan ook erg moeilijk om op mijn manier, positief stimuleren, de leerlingen aan de gang te krijgen. Ook is het lastig leerlingen waar normaal gesproken tegen wordt geschreeuwd om ze stil te krijgen, nu zonder te schreeuwen probeert stil te krijgen. Hier moeten zowel de leerlingen als ik nog erg aan wennen. Binnenkort vertel ik meer over de stage,….
Afgelopen weekend zijn we nog op trip geweest met andere studenten van de Hanze Hogeschool Groningen, (de Kwattaweg), richting Nickerie en Bigi Pan. Zaterdag was een gezellige dag, leuke reis erheen, prima eten, lekker zwemmen en ´s avonds lekker relaxen met een drankje. Zondag daarentegen was een avontuurlijkere dag. Veel gevaren in Bigi Pan en veel vogels en kaaimannen gezien. ´s Middags nog gezwommen en elkaar ingesmeerd met lekkere modder uit de rivier! Daarna nog even gevist en de gekste vissoorten en krabben gevangen. Daarna weer terug naar huis en na een lange rit lekker in ons inmiddels vertrouwde bed gaan slapen.
Tot het volgende verhaal en stuur ook eens een berichtje uit Nederland, ik ben ook benieuwd hoe het daar is!
Liefs, Anne
P.s. als jullie nog niet genoeg van mijn verhalen hebben kunnen jullie ook altijd de sites van Evelien en Femke bekijken. Dit zijn:
feminparamaribo.waarbenjij.nu
eveliensuriname.waarbenjij.nu
Liefs, Anne
feminparamaribo.waarbenjij.nu
eveliensuriname.waarbenjij.nu
14 Oktober 2008 - 17:08
Mart:
Hey Anne!
Blijft raar om te lezen dat jullie in zo'n ouderwetse school sittuatie zijn terecht gekomen. Echt een reis terug in de tijd, maar wel interesant. Ik hoop dat jullie in elk geval wat verlichting kunnen veroorzaken!
Groetjes! Mart -
14 Oktober 2008 - 17:16
Arnoud:
Knap hoor! Ik zou het je niet na kunnen doen (maar ik ben natuurlijk ook al een stuk ouder :-)). Groet! -
14 Oktober 2008 - 20:16
Jacob:
Hai Anne!
Je krijgt de kids vast onder controle door ze positief te stimuleren. Heeft bij ons ook gewerkt. Misschien dat ze je dan als echte 'leider' gaan zien ;)
Op Aegir lopen de meeste dingen wel soepel, wel is Tom vorige week uitgeselecteerd. Zijn nu nog met 17 mensen over (waarvan 7 dus van Licht '07). Momenteel roei ik met Henk-Jan in de 2-. Gaat vrij goed. Theo ziet er ook nog gezond uit, we houden hem in de gaten.
Veel plezier en hopelijk leer je veel op stage!
Kus,
Jacob -
14 Oktober 2008 - 20:44
Ellen:
Hai Anne
Leuk om weer wat van je te lezen, maar wat lijkt me dat moeilijk en frustrerend om in zo'n omgeving les te geven! Krijg je niet de neiging daar alles te willen "veranderen"? (Tegen beter weten in)? Ben heel benieuwd hoe dat verder zal gaan....laat dus nog gauw maar weer wat horen! Groetjes Ellen & natuurlijk ook de groetjes van Jan & van "Kwik, Kwek en Kwak"! (hahaha) -
15 Oktober 2008 - 06:44
Titia:
Lieve An,
Het klinkt allemaal super interessant. Echt een mooi avontuur. Zo te horen kunnen ze veel van jullie leren.
Liefs Tiets -
15 Oktober 2008 - 23:15
Jan Jakob:
Ja Ja Ik ben nog van de oude stempel. Klassikaal en met de handen over elkaar en muisstil en wat mij betreft gelukkig maar want met aldat geroezemoes om me heen zou ik me destijds niet hebben concentreren. Geen wonder dat jullie nu b.v. bij het ergometeren de loudspeakers keihard aan zetten en je jezelf wellicht juist niet kan concentreren zonder lawaai aan je kop. Zo kregen wij dus ook les met correct gespelde woorden op het zwarte bord etc. al was het dan niet met veel geschreeuw maar wel werd soms je oorlelletje gedraaid of werd je aan je oor naar de hoek van het lokaal gesleept om daar een poosje met je gezicht naar de muur je zonden te overdenken. Helemal niet zo slecht voor sommige blaagjes. Ik heb er veel geleerd en soms denk ik zelfs meer te kunnen en te kennen dan de jeugd maar inderdaad sommige vaardigheden kan ik dan ook weer veel en veel minder goed dan "de jeugd van tegenwoordig"
JJH -
20 Oktober 2008 - 09:29
Eefke:
Eindelijk heb ik je site gevonden. Waarschijnlijk had ik steeds een letter verkeerd ingetoets. Je hebt al heel wat meegemaakt en gezien daar in Suriname. Ik hoop dat je het leersysteem daar wat kunt moderniseren. Doe je best.
Groetjes, Eefke -
21 Oktober 2008 - 14:23
Marjoleine:
Heej An,
Wat een leuke verhalen allemaal. Lijkt me wel even wennen, maar dat komt vast goed daar met z'n drieën! Hoop dat je tussen je stage door ook nog veel gave dingen kan doen en zien. Maak er wat moois van..
Benieuwd naar je volgende verhaal!
X Mar